Bjarno Oeyen

De tegenstelling tussen Open Science en Privacy

Ik heb op mijn blog al eens en keer gepraat over Open Science en Open Data, maar tijd om een stapje verder te gaan...

Naast het opleidingsonderdeel "Redelijk Eigenzinnig" was ik vorig semester ook ingeschreven voor "Privacy, veiligheid en eigendom op het internet", en als opdracht daarvoor moest er een presentatie gegeven worden die iets te maken had met privacy, veiligheid en eigendom in de moderne samenleving. Mijn verhaal gaat misschien niet over internet, maar het is zeker ook van toepassing in een genetwerkte opstelling van wetenschap.

De slides van deze presentatie publiceer ik bij deze graag. Anders zitten deze toch alleen maar op mijn harde schijf te staan om nooit meer teruggevonden te worden.

Ik geef eerst een korte introductie over Open Science, en het belang van Open Data in dit verhaal. Daarna bespreek ik 3 pijnpunten over privacy en eigendom aan onderzoeken die vrij toegankelijk zijn. Wie is de eigenaar van onderzoek? Waar komt onderzoeksdata vandaan? En waarom moet onderzoeksdata ook vrij beschikbaar zijn als Open Science wil werken, en privacy dus zeker nog meer belangrijk gaat worden.

Op het einde geef ik een kort overzicht van het slechte nieuws, maar ook het goede nieuws.

In de slides refereer ik ook vaak naar de inhoud van de lezing over duurzame wetenschap waar ik in mijn vorige blog ook naar gelinkt heb.

Download de presentatie (.pdf, 913Kb)

Ik heb gemerkt dat in de pdf-reader van Firefox bepaalde afbeeldingen niet goed getoond worden. Als dit zo is, sla het bestand dan op en open het in een externe reader.

Creative Commons License
De tegenstelling tussen Open Science en Privacy by Bjarno Oeyen is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Reacties op "De tegenstelling tussen Open Science en Privacy"

Nog geen reacties, waarom laat je er geen achter?

Laat een reactie achter

Naam: Bericht: Bewijs dat je geen robot bent: