Bjarno Oeyen

Evernote op Linux

Edit: Dit is een verouderde blogpost waarvan ik twijfelde dat ik 'm zou publiceren. Dat heb ik toch gedaan, maar het kan zijn dat sommige dingen ondertussen al wel verouderd zijn.

Sinds een tijdje maak ik bijna elke dag gebruik van Evernote, het is een vrij uitgebreide cloudapplicatie waarmee je notities kunt bijhouden, herinneringen kunt instellen, en is dus ideaal om samenvattingen in bij te houden, en foto's van opgeloste oefeningen. Ik ben een vrij onordelijk iemand, dus moet ik daar maar het beste van maken.

Het enige probleem dat ik echt heb met Evernote is dat er geen native applicatie is voor onder Linux: er is er eentje voor Windows en Mac OS X, er is een Androidapplicatie, een iOS-app en ook voor Windows Phone. Linux ontbreekt nog.

Op de officiële forums vind ik terug dat Linux geen prioriteit is, dus zijn Linux-gebruikers genoodzaakt om de webversie te gebruiken. Het enige probleem met de webversie is, zoals je al denkt, dat het online is. Je hebt een internetverbinding nodig om notities aan te maken, te bewerken en te lezen. Zelfs al zit sommige informatie nog in de cache. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Je hebt voor Linux ook onofficiële applicaties maar die hebben totaal niet de look-and-feel die je van Evernote verwacht (NixNote, Neighbournote). Het enige dat er qua interface goed uitziet is Springseed, maar die heeft alleen ondersteuning voor te syncroniseren met Dropbox, en is er alleen voor Linux, geen applicaties op andere besturingssystemen.

Een paar dagen geleden zat ik op de trein, onderweg naar huis, en kreeg ik op een bepaald moment het vreemde idee in mijn hoofd: "wat als nu eens een Androidapp kan draaien onder mijn Linux? Dan zou ik toch prima offline notitieboeken moeten kunnen bijhouden". Ik zet de hotspotfunctie op mijn telefoon op, zet data aan, en verbindt met mijn hotspot. Even Google'n en ik vind een artikel dat het prima mogelijk is, zelfs zonder zware virtualisatie toe te passen. De laatste Chromebooks (ChromeOS) ondersteunen dit zelfs al, Google heeft ervoor gezorgd dat dit werkt via Chrome. En na wat even verder zoeken vond ik deze pagina (http://archon-runtime.github.io/) terug. Een mogelijkheid om het op elke Chrome te doen, zowel Windows, Mac als Linux.

De reden dat ik vertel dat ik mijn hotspot hiervoor gebruikte: de download was 100Mb, en met mijn abbonnement van maar 500Mb moest ik zeker opletten dat ik niet teveel zou downloaden, anders werd het mij wel een dure grap. Maar voor die ene keer... Ik zou nu dit blogbericht nog verder kunnen misbruiken voor te zeggen dat België en data-abonnementen echt niet goed is, maar dat is misschien voor een andere keer.

Het enige dat je nodig hebt is hun versie om het aan de praat te krijgen, en een omgevormde apk-extensie van een app. Voor die aan te maken kan je op zoek gaan online (wat ik liever niet doe, je weet nooit wat er is aan aangepast), het alternatief was om een app te installeren op een telefoon, en daarmee apk's (of reeds geïnstalleerde apps) mee om te zetten. Snel deze app geïnstalleerd, en Evernote omgezet, een ftp server opengezet op mijn telefoon en op mijn laptop met FileZilla de extensie afgehaald.

Maar toen riep men in de trein op "De volgende halte is...", mijn halte. En daar zit je dan met je laptop op je schoot, je smartphone ernaast, en een hoop kabels om alles verbonden te houden. De batterij van mijn laptop is zo'n beetje stuk (in de vorm van: leuke 5 minuten booten, uit), en de trein was al vaart aan het minderen. Na een hectisch moment waarin ik alles terug moest inhalen (en met een kabel in mijn linkerhand de trein uit sprong) was ik nog geen stap verder. Moest ik maar geduld hebben om tot thuis te wachten, maar ja, als je eenmaal bezig bent dan kan ik daar moeilijk mee stoppen.

Eenmaal thuis verder gedaan, en blijkt dat ik de verkeerde versie gedownload had, na de juiste versie geïnstalleerd te hebben werkte Evernote. Wel een paar kleine minpuntjes:

  • Selecteren met de muis is een no-go, dit interpreteert hij als slepen (scrollen), voor te selecteren moet je dubbelklikken en zoals bij Android met de icoontjes bewegen.
  • Niet altijd even stabiel, soms start hij niet meer op en moet je de app (en helperextensie) verwijderen en terug installeren: Chrome verwijderd hier ook alle databestanden en moet je terug inloggen en alles laten syncroniseren.
  • Geen integratie met Skitch, ook al is deze bij-geïnstalleerd
  • Bijlagen kunnen niet geopend worden

Maar in het algemeen werkt het heel goed: de interface schaalt zich mooi aan (na een kleine aanpassing, hack, gemaakt te hebben in de helperextensie) de grootte van mijn scherm, en copy-paste werkt ook prima. Snelheidsverlies is verwaarloosbaar. Het werkt in ieder geval beter dan de webinterface die niet offline gaat.

Google gaat hier wel de grens tussen Android en alle andere besturingssystemen waarschijnlijk op lange termijn mee vervagen, momenteel werkt dit alleen maar onder ChromeOS, en daar zijn er niet zoveel van (en is het ook wel wenselijk, zoveel apps heb je niet voor Chromebooks). Maar als dit op lange termijn ook uitgerold gaat worden, door Google zelf, naar Windows/Mac/Linux dan zie ik een omwenteling gebeuren bij diensten die momenteel nog een webversie hebben van hun service. Als ze ook al een app hebben, dan moeten ze alleen die onderhouden en niet een aparte webversie.

Dit heeft dan weer als nadeel dat het alleen gaat werken in Chrome, wat weer nadelig is voor andere browsers, ik gebruik dagelijks Firefox (zelfs op mijn Androidtelefoon heb ik Firefox staan, in plaats van Chrome), maar om dit werkend te krijgen moet ik wel werken met Chrome (al is het alleen voor die app te laten werken, niet dat ik volledig overgestapt ben).


Zoals ik al helemaal bovenaan aangaf: dit heb ik een paar maanden geleden geschreven, maar niet niet gepubliceerd. Momenteel draai ik al een hele tijd deze methode niet meer, maar het was wel een goede leerervaring. Momenteel lijkt het beste gewoon Windows in een virtuele machine te draaien, of met af en toe goed up te letten naar de CPU en de RAM, via Wine (aangezien het wel redelijk stabiel is). Maar please Evernote... Geef ons een Linux-versie...

Reacties op "Evernote op Linux"

Nog geen reacties, waarom laat je er geen achter?

Laat een reactie achter

Naam: Bericht: Bewijs dat je geen robot bent: