Bjarno Oeyen

Popcorn Time vs. Netflix

Ik ben al enkele maanden geabonneerd op Netflix, een kleine 8 à 9 euro per maand en je kan uit een grote collectie films en series zonder problemen streamen op allerhande apparaten: je tablet, je smartphone, je laptop, je computer, je Chromecast...

Maar vaak lees ik in de online krant wel iets over Popcorn time, het wordt het gratis (illegale) alternatief voor Netflix genoemd. Geïnteresseerd in de verschillen heb ik besloten om Popcorn Time eens te downloaden, en een vergelijking te doen met Netflix.

Tijdens deze test heb ik alleen op Popcorn Time films/series bekeken die ook op Netflix beschikbaar waren op dat moment. Dit maakt het voor mij niet minder illegaal, maar is het wel een goede manier om te vergelijken.

De interface

De interface van beide applicaties (de interface op een computer) is bijna dezelfde te noemen. In een rooster staan de covers van de films, of een afbeelding van de serie.

Netflix kiest voor alles in categorieën weer te geven, door naar beneden te scrollen zie je de verschillende categorieën, naar links en rechts zie je de films in de categorieën zelf.

Popcorn Time kiest in tegenstelling tot Netflix tot 1 grote lijst van films. Je kan bovenaan het genre kiezen, en eventueel sorteren op populariteit, of hoe recent een film is. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen films en series, iets wat niet echt het geval is bij Netflix, best wel spijtig.

Winnaar: Netflix

Streamen naar...

Netflix kiest op desktop voor een web-interface. Films worden gestreamd door middel van een eigen Silverlighttoepassing.

Net omdat Netflix Silverlight vereist is het niet zo eenvoudig om Netflix te gebruiken onder Linux. Gelukkig zijn er omwegen via Netflix Desktop, het werkt een beetje trager, maar in ieder geval beter dan niets.

Op mobiele apparaten werkt Netflix zonder problemen, op zowel iOS als Android.

Popcorn Time kan streamen met zijn eigen programma (overigens beschikbaar op de 3 belangrijkste besturingssystemen), maar kan ook de stream doorsturen naar bijvoorbeeld VLC. Iets wat ik wel verrassend vond was dat het mogelijk was om te streamen naar mijn Chromecast, zelfs via de applicatie op mijn desktop.

Winnaar: Popcorn Time, de vrijheid van streamen

Kwaliteit

Ik ben niet echt een persoon die superveel weet over kwaliteit van video, om er het allerbeste uit te halen. Maar ik merk wel dat de kwaliteit van Netflix soms lager is dan het zou moeten zijn, en niet alleen omdat ik dan test met oudere series of films. Op televisie lijkt de kwaliteit wel hoger te zijn, maar dan zit ik wel verder van het beeld af.

Netflix probeert zelf de kwaliteit te bepalen afhankelijk van je netwerkverbinding en de grootte van je scherm. Je moet meer betalen voor in HD te zien, maar deze is niet altijd beschikbaar.

Popcorn time streamt de meeste films in 720p en 1080p, series vaak alleen in 720p of 480p. De kwaliteit is zelf te kiezen, en gebeurt niet automatisch zoals bij Netflix.

Winnaar: Popcorn Time

Collectie

Netflix heeft nogal de neiging om van veel trilogieën slechts een deel te hebben. Enkele voorbeelden: Van Toy Story zie ik op Netflix alleen film 1 en film 3. Film 2 is nergens te bekennen (op moment van schrijven is film 1 ook niet meer beschikbaar, een maand of twee geleden nog wel). Van Lord of the Rings is alleen de eerste film beschikbaar (de ingekorte versie, niet de extended edition).

Misschien is het zwak om te zeggen dat slechts een deel beschikbaar is, maar wie interesse heeft om de eerste te bekijken, wilt misschien ook de rest bekijken.

Het aanbod van Netflix veranderd ook regelmatig: films verdwijnen en er komen nieuwe films bij.

Het aanbod van Popcorn Time is veel recenter (bijvoorbeeld Night at the Museum is al in volledige kwaliteit te bekijken, terwijl hij zelfs nog in de bioscoop speelt). Maar naarmate films ouder worden verdwijnen de peers en wordt het moeilijk tot onmogelijk om een film nog te bekijken.

Popcorn Time haalt zijn inhoud van een vrij populaire torrentwebsite. Waardoor, zelfs als mensen de film niet via Popcorn Time bekijken, de meeste recente films altijd wel vlot te bekijken zijn.

Er zijn natuurlijk ook series en films die niet te zien zijn op Popcorn Time, maar wel op Netflix. Popcorn Time heeft wel een kleiner aanbod van meer lokalere (Belgische) content.

Het is oneerlijk om te zeggen dat Popcorn Time een betere collectie heeft, zij houden zich namelijk niet bezig met auteursrechten en weet-ik-veel-wat-nog-allemaal. Daarom dat ik geen winnaar kies voor dit onderdeel.

Winaar: geen

Stream opstarten en vooruitspoelen

Mocht ik Netflix vergelijken met een andere legale service, dan had ik dit puntje niet opgenomen. Popcorn Time werkt namelijk met Peer-to-peer, en dat betekent dat je inhoud krijgt van andere personen die de film ook aan het bekijken zijn, of gewoon aanbieden.

Een film bekijken met Netflix gaat zeer snel, je klikt en binnen de 5 seconden speelt hij (vaak in een lagere kwaliteit de eerste 30 seconden, omdat tijdens die periode de HD stream geladen wordt).

Vooruitspoelen met Netflix gaat ook soepel, je kan een preview bekijken om te kijken wat er op dat ogenblik gebeurd en na het klikken bekijk je bijna onmiddellijk verder na even te bufferen (terug opnieuw in lage kwaliteit, en daarna terug in HD).

Popcorn Time start iets trager op (verschikkelijk veel trager op smartphone/tablet, minstens 2 minuten), maar speelt wel onmiddellijk in de zelfgekozen kwaliteit.

Vooruitspelen met Popcorn Time is trager, zoals wel te verwachten viel, maar de kwaliteit wordt onmiddelijk gekozen. In slechtere gevallen moet er wel opnieuw gebuffered worden om de zoveel seconden na het vooruitspoelen, omdat de snelheid toch niet helemaal optimaal is om onmiddellijk te hernemen.

Winnaar: Netflix

Eindtelling

Beiden hebben hun goede kanten, en hun slechte kanten. Netflix is misschien legaal maar heeft heel wat zwakke puntjes die vrij spijtig zijn voor een betalende dienst. Popcorn Time werkt even vloeiend als Netflix, wat het dus aantrekkelijk maakt om niet gewoon dit te gebruiken.

Popcorn Time: 2
Netflix: 2

Dit heeft nu eens helemaal niets besloten wat beter is uiteraard. Maar ik vond het wel eens waard om te kijken wat beide te bieden hebben.

Reacties op "Popcorn Time vs. Netflix"

Nog geen reacties, waarom laat je er geen achter?

Laat een reactie achter

Naam: Bericht: Bewijs dat je geen robot bent: